Cookies zorgen ervoor dat jouw bezoek aan de website vlotter verloopt. Geen probleem voor jou? 
Verder surfen!
menu

Café 't Dorp in Ham

Fluitende vogels, de geur van het dennenbos, zandkorrels onder je voeten, prachtige uitzichten, ... Welkom in Ham, een landelijke gemeente in de Limburgse Kempen die zich uitstekend leent voor een mooie fietstocht. Het fietsroutenetwerk van Limburg loopt over de oude spoorwegbedding dwars door de gemeente Ham.

Je haalt je fiets af bij Café 't Dorp, een café voor jong en oud, groot en klein. Even uitblazen tussen het fietsen door? Aan de zomerbar Aperitivo kan je bij Café 't Dorp vanaf half mei tot en met half oktober naast het zonnetje ook genieten van de buitenbar terwijl de kleinsten plezier maken in het speeltuintje.

Huur jouw fiets Bekijk alle afhaalpunten

Praktisch

Adresgegevens

Heldenplein 49, 3945 Ham
Dichtsbijzijnde fietsknooppunt: is gelegen tussen knooppunt 276 en 339
T: +32 11 35 27 31

Openingsuren

Verhuurperiode:
van 13 april t.e.m. 20 oktober
Maandag en dinsdag: gesloten
Woensdag, donderdag en vrijdag: 8u30 - 23u59
Zaterdag en zondag: 10u - 23u59
----------------------------------
Feest- en brugdagen geopend (volgens de openingsdagen en -uren).
Alle fietsen dienen voor sluitingstijd binnengebracht te worden.
De sleutels van de fietsen kan je afhalen in het café.

Natuurgebied Gerheserheide met het nachtzwaluwpad

Wie door het 200 ha grote gebied van Gerheserheide fietst, onthoudt vooral het beeld van zandgronden en met dennenbossen begroeide duinen. Gerheserheide wordt doorsneden door het fietsroutenetwerk van Limburg dat een eindje verderop aan het knooppuntennetwerk van Antwerpen geschakeld wordt. Het bosbeheer van Gerheserheide beschermt de nachtzwaluw door meer open plekken te maken in de bosranden langs de zandwegen, door vennetjes te bewaren en te herstellen, door naaldhoutbossen te verjongen en meer ruimte te maken voor open plekken waar heide kan ontwikkelen. De nachtzwaluw gaf zijn naam aan het nieuwe (wandel)pad. In feite is de nachtzwaluw geen zwaluw. Het is in tegenstelling tot de bekende boeren- en huiszwaluw een typische schermer- en nachtvogel.

Fietsknooppunten 276 - 278 - 555 - 277

De kerk van Oostham met de oudste toren van België

De kerk van Oostham (Onze Lieve-Vrouw Geboortekerk) heeft de oudste kerktoren van het land en bevat een unieke beeldenschat. Op 11 mei 1940 brandde de kerk volledig uit. Pas 16 jaar later werd ze heropgebouwd. Enkel de kerktoren overleefde de brand en bestaat dus nog altijd uit het materiaal dat men in 900 gebruikte: ijzerzandsteen.

Veldhovenheide

Natuurgebied in ontwikkeling Veldhovenheide is een gevarieerd terrein tussen de Oude Pastorie te Oostham en het Albertkanaal op de rand van het Kempisch plateau. Kleine weilanden en vlekjes akker liggen tussen flinke percelen met dennen en loofbos.

Het gebied wordt gekenmerkt door landduintjes en had een roerige geschiedenis van afgravingen, stortplaatsen en illegale MotoCross. Vlak na de 2de Wereldoorlog was er vooral veel heide, nu zijn er daarvan nog maar schaarse resten te zien. Het terrein is een populair wandel, loop- en fietsgebied. Natuurpunt probeert hier langzaam natuurverbeteringen door te voeren, heide gedeeltelijk te herstellen en de exotische boomaanplant te vervangen door duurzame inheemse soorten.

Ook zin om te fietsen door het land van zand en bomen?

Reserveer tijdig jouw fiets!
Huur hier jouw fiets!