menu

Borgloon: Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Borgloon staat bekend om zijn kunst in het glooiend landschap. Momenteel zijn zeven unieke kunstwerken te bewonderen waaronder het doorkijkkerkje. Dit is volgens de Britse krant The Guardian het mooiste plekje van België!

Mijn fiets huren Bekijk alle afhaalpunten

Praktisch

Adresgegevens

Stationsplein 8 (Parking 5) , 3840 Borgloon
Dichtstbijzijnde fietsknooppunten: 152 en 136
T: +32 11 35 27 31

Openingsuren

Van 15 maart t.e.m. 15 oktober:
* maandag - vrijdag: 10u - 17u
* weekend en feestdagen: 10u - 17u
* geen fietsverhuur op 20/04, 18/05, 29/06, 27/07, 24/08 en 03/09

Goed om weten

Fiets ophalen

  • Sleutel afhalen bij het Toeristisch Onthaal, gelegen achteraan parking 5 op het Stationsplein.

Fiets inleveren

  • Alle niet-elektrische fietsen kunnen na sluitingstijd ingeleverd worden tot 21 uur.
  • Elektrische fietsen moeten voor sluitingstijd ingeleverd worden.

Parking

  • Je kan gratis parkeren op Parking 5 (op wandelafstand).

Zin in een fietstocht door het glooiende landschap van Borgloon?

Onderweg kan je zeven spraakmakende kunstwerken van het ‘PIT’ kunstproject bezoeken. Stuk voor stuk pareltjes verborgen in de open ruimte.

Eén van de blikvangers van PIT is de doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh). Reading between the Lines is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De constructie weegt maar liefst 30 ton. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap.

Vraag de gratis routekaart bij de toeristische dienst in het afhaalpunt.

Overtuigd van een fietstrip in Borgloon?

Wij bieden je de ideale fietsen te huur aan.
Huur hier jouw fiets

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

In het belevingscentrum ontdek je het verhaal van de Loonse Stroop. Een zwevend looppad voert je naar de voormalige stroopkamer en het belevingscentrum. Onderweg bezoek je de stroopproductie. Het interactieve parcours vertelt je alles over het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan.

Deze unieke industrieel archeologische site herbergt tevens het toeristische onthaal. Hier kan je na je bezoek terecht om je smaakpapillen te verwennen. Kom langs in de streekproductenshop, inspiratie in overvloed om zelf in je eigen keuken aan de slag te gaan.

Voor de kids

Het fruitbelevingscentrum leent zich uitstekend voor een bezoek met kinderen. Bij aankomst pikken ze een brochure op. Op het parcours zijn er opdrachten, speciaal ontwikkeld voor een jong publiek. Spelenderwijs maken kinderen kennis met alles rond fruit en de verwerking ervan.

Een bezoek plannen?

Een bezoek aan het fruitbelevingscentrum is momenteel enkel mogelijk na reservatie via toerisme@borgloon.be of via 012 67 36 53. In het weekend kan je enkel telefonisch reserveren. Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar.

Het belevingscentrum is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 10 uur tot 17 uur. Gesloten op maandag met uitzondering van de schoolvakanties. Verkoop laatste ticket om 15u30. Het toeristisch onthaal met streekproductenshop is alle dagen open van 10 uur tot 17 uur.

Zin om te fietsen in Borgloon?

Reserveer dan vlug jouw huurfiets!
Huur hier jouw fiets