menu

Zutendaal | Bezoekerscentrum Lieteberg

Van bij de start fiets je hier in geen tijd in het Nationaal Park Hoge Kempen waar je kan genieten van de unieke fietsbeleving "Fietsen door de Heide". Op het blotevoetenpad in Lieteberg krijg je weer voeling met de natuur en in Entomopolis ontdek je de wereld van kriebelende beestjes.

Mijn fiets huren Bekijk alle afhaalpunten

Praktisch

Adresgegevens

Stalkerweg z/n, 3690 Zutendaal
Dichtstbijzijnde fietsknooppunten: 64 en 251
T: +32 11 35 27 31

Openingsuren afhaalpunt

Van 15 maart t.e.m. 1 april:
● ma - zo: 10.00 - 17.00 u
Van 2 april t.e.m. 6 november:
● ma - zo: 10.00 - 18.30 u
● geen fietsverhuur op 26 oktober

Goed om weten

Aanbod

 • stadsfietsen met of zonder kinderzitje
 • kinderfietsen
 • elektrische fietsen
 • elektrische driewieler (vanaf 2 april)
 • elektrische scootmobiel (vanaf 2 april)
 • fietstassen

Fiets ophalen

De fietssleutel kan je ophalen aan het onthaal van het Bezoekerscentrum Lieteberg.

Fiets inleveren

Maart t.e.m. juni en september t.e.m. november

 • niet-elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 19.00 u
 • elektrische fietsen: mogelijk tot sluitingstijd

Juli en augustus

 • niet-elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 21.00 u
 • elektrische fietsen: mogelijk tot sluitingstijd

Parking

Gratis parking op wandelafstand

 • Parking Lieteberg

Bezoekerscentrum Lieteberg: trek je schoenen uit en word helemaal één met de natuur

Ontdek een uniek stuk natuur op de kruising van drie regio's. In Lieteberg zijn zowel de Kempen, het Maasland als Haspengouw nooit ver weg. Hier geniet je van rust en stilte, én kan je het onovertroffen gevoel van het blootsvoets wandelen ervaren.

Hang je schoenen aan de haak voor een wandeling doorheen water en modder, klim en klauter over hellingen en heuvels. Leef en beleef met familie of vrienden.

Uitgewandeld? Blaas even uit op ons mooie grasterras met een verfrissend drankje en een lekker stuk Limburgse vlaai. Spring op een van onze handige huurfietsen en maak een fietstocht in de omgeving. Wist je dat 'Fietsen door de heide' slechts een kwartiertje fietsen is vanuit Lieteberg?

Elke dag hartelijk welkom in Lieteberg!

Minder mobiel? Ook dan geniet je van het fietsroutenetwerk!

In het afhaalpunt Bezoekerscentrum Lieteberg kan je vanaf 2 april ook een elektrische driewieler of scootmobiel huren. Zo kan iedereen, ook minder mobiele mensen, genieten van de natuur in en rond Zutendaal.

Deze aangepaste modellen worden uitsluitend verhuurd aan minder mobiele mensen van 16 jaar of ouder. Voor andere gebruikers zijn er stadsfietsen, e-bikes en kinderfietsen beschikbaar in dit afhaalpunt.

Belangrijk om weten bij het gebruik van deze aangepaste modellen:

De gebruiker dient kennis van de verkeersregels te hebben en zijn of haar cognitieve functies moeten voldoende zijn om deze hulpmiddelen te hanteren.

Enkel personen zonder verlamming kunnen de driewieler besturen. Voor de veiligheid is het belangrijk om stabiel te blijven. Met een schakelaar links op het stuur kan de fiets in drie verschillende ondersteuningsstanden gezet worden. De zeven versnellingen bedien je rechts op het stuur. De rem kan aan- of uitgezet worden door middel van een hendel, die zich in het midden op de stuurkolom bevindt. De zadelpen kan snel en eenvoudig versteld worden in hoogte op maat van de gebruiker. Actieradius: 45 km bij normaal gebruik.

Personen met een verlamming aan de onderste ledematen of personen met een eenzijdige verlamming kunnen gebruik maken van de scootmobiel. Opgelet: de bediening van de scootmobiel gebeurt steeds met rechts om vooruit te rijden en met links om achteruit te rijden. Mits goede mobiliteit links kan er vooruit geduwd worden met de linkerhendel maar dit is niet zo evident voor elke gebruiker. De stoel is verstelbaar in de diepte. Maximale snelheid: 15 km/uur - Actieradius: 45 km - Maximaal gebruikersgewicht: 150 kg.

Pech onderweg?

Voor het aanbieden van deze aangepaste fiets en scootmobiel werken we samen met Hego Mobile, dé specialist op vlak van mobiliteitshulpmiddelen.

Heb je pech onderweg met de driewieler of scootmobiel? Bel dan meteen het depannage-nummer van ScootAssist. Het telefoonnummer vind je terug op de driewieler of scootmobiel. Zij zijn elke dag bereikbaar van 9 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds, ook in het weekend én op feestdagen. In de maanden juli en augustus staan ze zelfs tot 21 uur paraat. ScootAssist doet geen herstellingen ter plaatse maar zal de gebruiker en het hulpmiddel terugbrengen naar het afhaalpunt in Zutendaal.

Opgelet: enkel de gebruiker van de driewieler of scootmobiel wordt teruggebracht naar het afhaalpunt. Het is niet mogelijk om zijn of haar gezelschap mee te transfereren.

Voor pech met één van de andere fietstypes, neem je contact met de depannagedienst van Fietsparadijs Limburg. Dit nummer vind je terug op elke fiets.

Op zoek naar inspiratie voor een mooie fietstocht met de driewieler of scootmobiel?

We hebben voor jullie alvast een mooie fietslus van 20,1 km samengesteld die vertrekt vanuit het afhaalpunt in Zutendaal. Deze fietslus is perfect haalbaar met de actieradius van de scootmobiel en driewielfiets. Klik op onderstaande link voor de route met knooppunten. Je kan de route hier gratis downloaden.

Print de route af, kleef ze op het stuur van jouw fiets of scootmobiel en hopsa, weg ben je!

Download hier de route

Fietsen door de Heide

Fietsen door de Heide is een traject van 4 km dat de knooppunten 550 en 551 van het Limburgse fietsroutenetwerk verbindt. Deze nieuwe fietsroute, centraal gelegen in het Nationaal Park Hoge Kempen, loopt doorheen de Mechelse Heide, met 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen.

Het traject is volledig autovrij. Een houten fietsbrug van 294 meter lang, 3,5 meter breed en 6,5 meter hoog geeft je het unieke gevoel van een houten rollercoaster. Dit is ook de langste fietsbeleving in Limburg tot nu. De brug is gemaakt van duurzaam hout en een betonnen rooster zodat er geen water kan blijven staan. Bovenop de fietsbrug heb je een breed zicht op het Nationaal Park Hoge Kempen. In de verte grazen paarden en hebben veel diersoorten hun natuurlijke habitat. Een uitzonderlijke beleving die je zeker moet meemaken!

Op zoek naar een mooie fietsroute? Klik dan hieronder voor meer info over de fietslus "Langs heide en weidse vergezichten". Deze lus kan je starten vanaf het afhaalpunt Lieteberg-Blotevoetenpad in Zutendaal.

Beeld: © Kurt Vandeweerdt / Visit Limburg

Download hier de knooppunten van de fietsroute "Langs heide en weidse vergezichten".

Op safari in Entomopolis

Wist je dat je ook in België op safari kan gaan? Overal rondom ons zitten insecten met vaak een verborgen levenswijze.

Maak kennis met de wondere wereld van de insecten tijdens een bezoek aan het insectenmuseum Entomopolis en ga op zoek naar fluwelen pareltjes in onze vlinderkoepel.

Zin om het Nationaal Park Hoge Kempen met de fiets te doorkruisen?

Bekijk dan meteen welke fiets(en) je kan huren.
Huur hier jouw fiets!

Het groenste snoepje

Zutendaal is 'het groenste snoepje van Vlaanderen'. Een titel die deze bosrijke gemeente ten volle verdient. Ontdek pareltjes in het groen zoals het stiltegebied Zwarteput of Papendaalheide of laat je verrassen door kleine monumenten en plassen van voormalige grindwinningen.