menu

Zutendaal | Bezoekerscentrum Lieteberg

Lieteberg is de ideale uitvalsbasis om het Nationaal Park Hoge Kempen te verkennen. Ontdek een uniek stuk natuur op de kruising van drie regio's: in Lieteberg zijn zowel de Kempen, het Maasland als Haspengouw nooit ver weg. Hier geniet je van rust en stilte. “Fietsen door de Heide” ligt op slechts een kwartiertje fietsen en ook “Fietsen door het Water” is vanuit Lieteberg vlot bereikbaar.

Trek ook zeker je schoenen uit voor een avontuurlijke tocht op Vlaanderens mooiste Blotevoetenpad. Of neem een kijkje in het insectenmuseum Entomopolis en de Vlindertuin. Tussendoor kan je even uitblazen met een verfrissend honingbier en lekkere Limburgse vlaai of een ijsje op het gezellige terras van onze cafetaria.

Mijn fiets huren Bekijk alle afhaalpunten

Praktisch

Adresgegevens

Stalkerweg 46, 3690 Zutendaal
Dichtstbijzijnde fietsknooppunten: 64 en 251
T: +32 11 35 27 31

Openingsuren afhaalpunt

Van 16 maart t.e.m. 30 maart:
● ma - zo: 10.00 - 17.00 u
------------------------------------------------------------
Van 31 maart t.e.m. 26 oktober:
● ma - zo (en feest- en brugdagen): 10.00 - 18.00 u
-------------------------------------------------------------
Van 27 oktober t.e.m. 3 november:
● ma - zo (en feest- en brugdagen: 10.00 - 17.00 u

Goed om weten

Aanbod

  • stadsfietsen met of zonder kinderzitje
  • kinderfietsen
  • elektrische fietsen
  • tandem
  • fietstassen

Fiets ophalen

De fietssleutel kan je ophalen aan het onthaal van het Bezoekerscentrum Lieteberg.

Fiets inleveren

  • niet-elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 21.00 u
  • elektrische fietsen: mogelijk tot sluitingstijd

Parking

Gratis parking op wandelafstand

  • Parking Bezoekerscentrum Lieteberg

Blotevoetenpad: trek je schoenen uit en word helemaal één met de natuur

Beleef de natuur op blote voeten met vrienden en familie. Klauter op de hangbrug, geniet van een prachtig uitzicht op de 18 meter hoge uitkijktoren, ploeter in de modderpoel en wandel door de verfrissende bergbeek. Voel met je zintuigen en je voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras en leem op een gecontroleerd parcours van ongeveer 3 km. Avontuur en plezier gegarandeerd!

Uitgewandeld of uitgefietst? Blaas even uit op het mooie grasterras van onze cafetaria met een verfrissend honingbier en een lekker stuk Limburgse vlaai. Wist je trouwens dat ons honingbier gebrouwen is met de honing gemaakt door de bijen die op Lieteberg wonen?

Op safari in Entomopolis & de Vlindertuin

Wist je dat je ook in België op safari kan gaan? Overal rondom ons zitten insecten met vaak een verborgen levenswijze én superkrachten.

Maak kennis met de wondere wereld van bijen, vlinders en andere kriebelende beestjes tijdens een bezoek aan het insectenmuseum Entomopolis. Ga daarna op zoek naar fluwelen pareltjes in de overdekte Vlindertuin*. Meer info vind je op www.lieteberg.be

*De Vlindertuin is geopend van 1 mei tot en met 30 september.

Fietsen door de Heide

Fietsen door de Heide is een traject van 4 km dat de knooppunten 550 en 551 van het Limburgse fietsroutenetwerk verbindt. Deze nieuwe fietsroute, centraal gelegen in het Nationaal Park Hoge Kempen, loopt doorheen de Mechelse Heide, met 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen.

Het traject is volledig autovrij. Een houten fietsbrug van 294 meter lang, 3,5 meter breed en 6,5 meter hoog geeft je het unieke gevoel van een houten rollercoaster. Dit is ook de langste fietsbeleving in Limburg tot nu. De brug is gemaakt van duurzaam hout en een betonnen rooster zodat er geen water kan blijven staan. Bovenop de fietsbrug heb je een breed zicht op het Nationaal Park Hoge Kempen. In de verte grazen paarden en hebben veel diersoorten hun natuurlijke habitat. Een uitzonderlijke beleving die je zeker moet meemaken!

Op zoek naar een mooie fietsroute? Klik dan hieronder voor meer info over de fietslus "Langs heide en weidse vergezichten". Deze lus kan je starten vanaf het afhaalpunt Bezoekerscentrum Lieteberg in Zutendaal.

Beeld: © Kurt Vandeweerdt / Visit Limburg

Download hier de knooppunten van de fietsroute "Langs heide en weidse vergezichten".

Zin om het Nationaal Park Hoge Kempen met de fiets te doorkruisen?

Bekijk dan meteen welke fiets(en) je kan huren.
Huur hier jouw fiets!

Het groenste snoepje

Zutendaal is 'het groenste snoepje van Vlaanderen'. Een titel die deze bosrijke gemeente ten volle verdient. Ontdek pareltjes in het groen zoals het stiltegebied Zwarteput of Papendaalheide of laat je verrassen door kleine monumenten en plassen van voormalige grindwinningen.