menu

As | Station As

Station As, één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, is de ideale startplaats om de natuur in al haar glorie te bewonderen. Station As is gelegen aan knooppunt 41 en biedt tal van mogelijkheden om je fietsavontuur te beginnen. Dankzij de kilometerslange autovrije fietspaden kun je fietsen door de uitgestrekte heide en je laten verwonderen door verbazingwekkende vergezichten!

Doe-tip: laat je zeker verleiden door de belevenis 'Fietsen door de Heide', waarbij je dwars door het Nationaal Park fietst. Dankzij de panoramabrug kan je volop genieten als je ook 'over' de heide fietst. As weet je ongetwijfeld te verrASsen!

Mijn fiets huren Bekijk alle afhaalpunten

Praktisch

Adresgegevens

Stationsstraat 124, 3665 As
Dichtstbijzijnde fietsknooppunt: 41
T: +32 11 35 27 31

Openingsuren afhaalpunt

Van 3 april t.e.m. 28 september:
● ma - zo: 10.00 - 12.00 u; 13.00 - 16.00 u
● geen fietsverhuur op publieke feestdagen
● geen fietsverhuur op 10/07, 14/08, 8/09, 13/09, 13/10 en 14/10.

Goed om weten

Aanbod

 • stadsfietsen met of zonder kinderzitje
 • kinderfietsen
 • elektrische fietsen
 • tandem
 • fietstassen

Fiets ophalen

 • De fietssleutels kan je afhalen bij het bezoekersonthaal van Dienst Toerisme As.

Fiets inleveren

April t.e.m. juni en september

 • niet-elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 19.00 u
 • elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 19.00 u

Juli en augustus

 • niet-elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 21.00 u
 • elektrische fietsen: mogelijk na sluitingstijd tot 21.00 u

Parking

Gratis parking op wandelafstand:

 • Station As
 • Vrijetijdscampus As: Schuttenbergstraat 2

Toegangspoort station As: poort van het wiel

Jarenlang speelde Station As een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek, want van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag. Het voormalige stationnetje van As is nu een gezellige taverne, waar je de sfeer van weleer nog steeds kan opsnuiven. Het perron doet dienst als terras. In een gerestaureerde treinwagon huist nu het smalste bezoekersonthaal van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De ultieme fietsbeleving: Fietsen door de Heide

Fietsen door de Heide is een traject van 4 km dat de knooppunten 550 en 551 van het Limburgse fietsroutenetwerk verbindt. Deze fietsroute, centraal gelegen in het Nationaal Park Hoge Kempen, loopt doorheen de Mechelse Heide, met 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen.

Het traject is volledig autovrij. Een houten fietsbrug van 294 meter lang, 3,5 meter breed en 6,5 meter hoog geeft je het unieke gevoel van een houten rollercoaster. Dit is ook de langste fietsbeleving in Limburg tot nu. De brug is gemaakt van duurzaam hout en een betonnen rooster zodat er geen water kan blijven staan.

Bovenop de fietsbrug heb je een breed zicht op het Nationaal Park Hoge Kempen. In de verte grazen paarden en hebben veel diersoorten hun natuurlijke habitat. Een uitzonderlijke beleving die je zeker moet meemaken!

Op zoek naar een mooie fietsroute? Klik dan hieronder voor meer info over de fietslus "Paarse Pracht". Deze lus kan je starten vanaf het afhaalpunt Station As.

Beeld: © Kurt Vandeweerdt / Visit Limburg

Download hier de kaart met knooppunten van de fietsroute Paarse Pracht!

Fietsroute: Assers Erfgoed

Ontdek de verschillende erfgoedbezienswaardigheden en monumenten van As tijdens deze leuke fietstocht. Fiets onder meer langs de Uitkijktoren, de Geologische Wand, de mooie Sint-Aldegondiskerk, 't Mieleke met zijn bijzondere verleden en nog veel meer.

Afstand: 15,1 km

Startplaats: Station As, knooppunt 41

Fietslus: 41 - 40 - 528 - 529 - 39 - 40 - 41

Uitkijktoren met weids uitzicht op het Nationaal Park Hoge Kempen

Even verder op de site vind je een 31 meter hoge uitkijktoren. Dit is een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 steenkool ontdekte in Limburg. Als je de toren beklimt, krijg je een weids zicht over de stationssite en het omliggende Nationaal Park.

Een smal spoortraject van 1300 meter voert je er in een miniatuurtrein heen en leidt je verder door de mooie natuur van het Driebankenbos. Tussen april en september rijdt de minitrein iedere zondag bij droog weer.

Bekijk op voorhand zeker eerst even de dienstregeling op de website van Gemeente As: link.

Zin om te fietsen door het Nationaal Park Hoge Kempen?

Wij bieden je de ideale fietsen te huur aan.
Huur hier jouw fiets!