menu

Wij geven kansen aan mensen, goederen en grondstoffen.

Over ons

Wij geloven in een betere en duurzame samenleving met een maximaal hergebruik van goederen en grondstoffen, een samenleving waar iedereen een job kan uitoefenen die bij zijn talenten past, waar iedereen financieel onafhankelijk is en waar we resoluut kiezen voor duurzame mobiliteit.

Fietsparadijslimburg.be is een initiatief van De Springplank vzw. Wij zijn een maatwerkbedrijf: onze kerntaak bestaat erin werk en ondersteuning op maat te bieden aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt. Langdurig werklozen, laaggeschoolden, leefloners, arbeidszorgmedewerkers, taakgestraften en vrijwilligers krijgen een job rekening houdend met hun talenten waar ze nieuwe vaardigheden en attitudes aanleren om daarna te kunnen doorstromen naar het reguliere arbeidscircuit.

Door een fiets te huren bij ons, geniet je niet alleen van duurzame uitstap, maar geef je ook kansen aan mensen!

Huur jouw fiets!

Een grote familie

Naast verhuur van fietsen, is De Springplank vzw ook actief in andere domeinen. En dit om zoveel mogelijk mensen die niet op de gewone arbeidsmarkt terecht kunnen, de kans te geven om een job uit te oefenen die bij hun talenten past. In alles wat we bij De Springplank vzw doen staan de kernwoorden sociaal, lokaal, ecologisch en duurzaam centraal.

Bij onze Kringloopwinkels Okazi in Hasselt en Sint-Truiden kan iedereen terecht die op zoek is naar betaalbare en unieke tweedehands spullen: kwaliteitsvolle huisraad, decoratie, meubels, kleding, speelgoed, boeken, multimedia … Meer info op: www.okazi.be

In het Flagbagatelier in Hasselt maken we van afgedankte vlaggen en zeilen nieuwe tassen en accessoires, zoals fietstassen, Ipad- en laptophoezen, toilettassen, herbruikbare winkeltassen, schoudertassen, handtassen, ... Bij Flagbag worden grondstoffen gerecycleerd die anders integraal op de afvalberg terecht zouden komen. Meer info op www.flagbag.be

Hendrikshuis is een trendy conceptstore in het centrum van Hasselt met vintage en duurzame (tweedehands) kleding, accessoires, decoratie, unieke stukken en hebbedingen van lokale ontwerpers. Ook onze flagbagproducten worden verkocht bij Hendrikshuis. Meer info op www.hendrikshuis.be

In ons fietsatelier van Velovisie in Hasselt worden bedrijfsfietsen gemonteerd en gepersonaliseerd. Onze fietstechniekers zorgen ook voor het onderhoud van deze bedrijfsfietsen. Daarnaast assembleren zij fietsen voor bekende fietsfabrikanten en halen ze weesfietsen en fietswrakken op die ze recycleren of terug fietsklaar maken.

In onze fietspunten aan de stations van Hasselt, Genk en Sint-Truiden en op de Portavida Welzijnscampus in Genk plakken of vervangen ze jouw band, herstellen ze jouw licht of ketting, vervangen ze jouw remmen of stellen deze correct af ... zodat je veilig en reglementair thuis geraakt. Maar ook voor een nazicht, onderhoud en zelfs een fietswash kan je hier terecht! Meer info.

Wij zijn op zoek naar een directeur voor De Springplank vzw

De Springplank vzw heeft als doel bij te dragen aan een betere en duurzame samenleving. Als maatwerkbedrijf bestaat onze kerntaak erin werk en ondersteuning op maat te bieden aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt.

Onze impactstrategie: we realiseren (sociale) tewerkstelling voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt binnen een duurzame en rendabele bedrijfscontext.

Om zoveel mogelijk mensen een job op maat te bieden zijn wij actief op diverse domeinen:

  • duurzaam hergebruik van grondstoffen via de Kringloopwinkels Okazi van Hasselt en Sint-Truiden, Flagbag, Creazi, Hendrikshuis;
  • duurzame mobiliteit via Velovisie, Fietsparadijs Limburg en de fietspunten van Hasselt, Genk en Sint-Truiden.

Momenteel werken we met een 250-tal collega's, waarvan ongeveer 160 als maatwerker, in zelforganiserende teams.

Voor de verdere professionele uitbouw van onze activiteiten en onze organisatie zijn wij op zoek naar een directeur.

Beschrijving van de functie binnen het (maatwerk)bedrijf

Als directeur van deze organisatie zorg je ervoor dat je de visie en de ziel van De Springplank vzw verder ontwikkelt.

Strategie

Hiertoe zet je samen met het managementteam en het bestuursorgaan de strategie van de organisatie om in concrete beleidsprioriteiten en doelstellingen per initiatief en afdeling.

Je zorgt voor de verdere optimalisatie van de verschillende initiatieven, het verder ontwikkelen van creatieve projecten en het floreren van samenwerkingen met andere organisaties. Je denkt hierbij steeds vooruit, kan putten uit je connecties en zet innovaties en nieuwe initiatieven in de steigers voor de toekomst.

De Springplank vzw heeft nog vele groeimogelijkheden. Je bent dus ondernemend en daadkrachtig om de projecten succesvol te realiseren.

Coach

De Springplank vzw maakte een mooie evolutie naar een horizontale structuur met zelforganiserende teams. Dat betekent dat je als directeur vanuit jouw coachende en faciliterende leiderschapsstijl de teams zal ondersteunen. Je bent dus een meester in delegeren en je kan met jouw open mind kritische vragen stellen en het beste in mensen naar boven halen. Tegelijk herken je wanneer het tijd is om zelf beslissingen te nemen en in te grijpen in de organisatie en deze in de juiste richting te leiden. Dit betekent dat je een evenwicht moet bewaren tussen faciliteren, coachen en beslissen.

Je zorgt ervoor dat deze zelforganiserende teams krachtiger worden en zich uitbreiden naar nieuwe projecten.

Dankzij jouw sterke herkenning van talenten en competenties, zorg je dat de juiste mensen in het juiste project geplaatst worden.

Je bent laagdrempelig en toegankelijk. Medewerkers van alle niveau’s kunnen bij jou terecht en vinden hun weg naar jou om te sparren of vragen te stellen.

Samenwerking

Met het bestuursorgaan werk je nauw samen. Zij vormen je klankbord en zijn je partner in de verdere ontwikkeling van De Springplank vzw. Dankzij hun verfrissende kijk en expertise ondersteunen ze jou om de brede scope aan verantwoordelijkheden te beheren: financieel-administratief, facility, personeel en welzijn, marketing, duurzaamheid, kwaliteit, innovatie,…

Woorden als “mensgericht, persoonlijke ontwikkeling, betrokkenheid, participatie, innovatie, werktevredenheid, klantgerichtheid, bottom-up, niet enkel denken maar ook doen, circulariteit, veranderingsgericht, partnership” doen je niet fronsen of huiveren, maar glimlachen en stralen! Je wordt gedreven door enerzijds maatwerk en het bieden van arbeidskansen en anderzijds duurzaamheid en circulaire economie.

Opdracht en verantwoordelijkheden

  • Strategic Management: je geeft invulling aan het beleid van de organisatie, je geeft richting in functie van de beoogde impact en zorgt voor krachtdadige besluitvorming en eventuele optimalisaties. Daarnaast garandeer je optimale inzet van middelen, een rendabele bedrijfsvoering, consequente monitoring en impactvolle innovatie.
  • People Management: je bent de eindverantwoordelijke voor de dagelijkse operationele werking en stuurt jouw team van beleidsmedewerkers en teamleiders aan, je bent een sterke people manager die hen motiveert, coacht en inspireert.
  • Financial management: je bent eindverantwoordelijk voor een optimaal financieel beheer, je staat in voor het opstellen en opvolgen van de budgetten.
  • Regelgeving: je zorgt voor het correct toepassen van de geldende wet- en regelgeving.
  • Communicatie en PR: je bent eindverantwoordelijk voor het imago van de gehele organisatie (b2b en b2c) en bouwt een relevant netwerk uit binnen jouw regio, je bent klantgericht.

Profiel

Ondernemer:

Je hebt ondernemerschap in je bloed: je hebt bij voorkeur minstens 5 jaar een organisatie geleid, waar je vanuit een bottom-up principe hebt gewerkt. Jouw ervaring mag zich situeren zowel in de privésector als in de sociale economie. Je grootste talent is innovatief denken, mogelijkheden zien en er daadwerkelijk een succesvol iets van maken. Dit is geen competentie maar een talent dat je al meermaals in je carrière hebt gebruikt.

Sociaal geëngageerde people manager:

Je bent mensgericht en je creëert betrokkenheid vanuit een coachende leiderschapsstijl.

Je sociale betrokkenheid is groot en daarom heb je op één of andere manier sociale projecten ontwikkeld of vrijwilligerswerk gedaan.

Je hebt een grote integriteit en eerlijkheid en je kan met mensen van diverse niveaus, achtergronden, … communiceren.

Dit bieden wij jou:

Je komt terecht in een innovatieve en zeer dynamische, zelfsturende organisatie met een méér dan maatschappelijke opdracht. Als algemene directie bouw je concreet mee aan de toekomst van deze organisatie.

Wij bieden een voltijdse job van onbepaalde duur aan, met een competitief en marktconform loon.

Interesse?

Voel je je aangesproken door deze uitdaging? Stuur dan vóór 17 oktober jouw motivatiebrief en CV naar Ine.Cardinaels@okazi.be.

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen over de job kan je terecht bij Davy De Laeter, directeur ad interim:

Meer info over De Springplank vzw?

Benieuwd naar onze visie en missie? En het verhaal van onze medewerkers?
Bekijk hier het laatste jaarverslag van De Springplank vzw!

Graag zelf Limburg ontdekken?

Reserveer je trapper online en haal hem af op één van onze afhaalpunten in Limburg.
Huur jouw fiets