menu

Genk: Bokrijk

Rust vind je in het groen van Nationaal Park Hoge Kempen en het vijvergebied De Wijers waar je zelfs kunt fietsen… door het water zonder nat te worden.

Mijn fiets huren Bekijk alle afhaalpunten

Praktisch

Adresgegevens

Bokrijklaan 1, 3600 Genk
Dichtstbijzijnde fietsknooppunt: 71, 91 en 242
T: +32 11 35 27 31

Openingsuren

Van 3 april t.e.m. 2 november:
* maandag - zondag: 10u - 18u
* geen fietsverhuur op 28/07, 25/08 en 03/09

Goed om weten

Soorten fietsen

  • In dit afhaalpunt huur je (kinder)fietsen, e-bikes, tandems en een picknickfiets. Minder mobiel? Hier kan je ook een elektrische driewieler of scootmobiel huren.

Fiets ophalen

  • Aan de fietsenstalling gelegen aan parking 1 Kasteel.

Fiets inleveren

  • Elektrische fietsen moeten ingeleverd worden voor 17u30.
  • Alle niet-elektrische fietsen kunnen na sluitingstijd ingeleverd worden tot 21 uur.

Parking

  • De wagen parkeer je best op Parking 1 Kasteel (€ 5/dag).


Fietsen door het water bevindt zich op knooppunt 91.

Het is verboden te fietsen in het Openluchtmuseum.


Schitterende dag in Genk. We waren verwonderd door de authenticiteit van Bokrijk!

Jan - Antwerpen

Minder mobiel? Ook dan kan je genieten van het fietsroutenetwerk rond Bokrijk!

Sinds 13 juli kan je in afhaalpunt Bokrijk ook een elektrische driewieler of scootmobiel huren. Zo kan iedereen, ook minder mobiele mensen, genieten van de natuur in en rond Bokrijk.

Deze aangepaste modellen worden uitsluitend verhuurd aan minder mobiele mensen van 16 jaar of ouder. Voor andere gebruikers zijn er stadsfietsen, tandems, e-bikes, kinderfietsen en een picknickfiets beschikbaar in dit afhaalpunt.

Belangrijk om weten bij het gebruik van deze aangepaste modellen:

De gebruiker dient kennis van de verkeersregels te hebben en zijn of haar cognitieve functies moeten voldoende zijn om deze hulpmiddelen te hanteren.

Enkel personen zonder verlamming kunnen de driewieler besturen. Voor de veiligheid is het belangrijk om stabiel te blijven. Met een schakelaar links op het stuur kan de fiets in drie verschillende ondersteuningsstanden gezet worden. De zeven versnellingen bedien je rechts op het stuur. De rem kan aan- of uitgezet worden door middel van een hendel, die zich in het midden op de stuurkolom bevindt. De zadelpen kan snel en eenvoudig versteld worden in hoogte op maat van de gebruiker. Actieradius: 45 km bij normaal gebruik.

Personen met een verlamming aan de onderste ledematen of personen met een eenzijdige verlamming kunnen gebruik maken van de scootmobiel. Opgelet: de bediening van de scootmobiel gebeurt steeds met rechts om vooruit te rijden en met links om achteruit te rijden. Mits goede mobiliteit links kan er vooruit geduwd worden met de linkerhendel maar dit is niet zo evident voor elke gebruiker. De stoel is verstelbaar in de diepte. Maximale snelheid: 15 km/uur - Actieradius: 45 km - Maximaal gebruikersgewicht: 150 kg.

Pech onderweg?

Voor het aanbieden van deze aangepaste fiets en scootmobiel werken we samen met Hego Mobile, dé specialist op vlak van mobiliteitshulpmiddelen.

Heb je pech onderweg met de driewieler of scootmobiel? Bel dan meteen het depannage-nummer van ScootAssist. Het telefoonnummer vind je terug op de driewieler of scootmobiel. Zij zijn elke dag bereikbaar van 9 uur 's morgens tot 21 uur 's avonds, ook in het weekend en op feestdagen. ScootAssist doet geen herstellingen ter plaatse maar zal de gebruiker en het hulpmiddel terugbrengen naar het afhaalpunt in Bokrijk, vanaf waar hij/zij gebruik kan maken van een vervangtoestel.

Opgelet: enkel de gebruiker van de driewieler of scootmobiel wordt teruggebracht naar het afhaalpunt. Het is niet mogelijk om zijn of haar gezelschap mee te transfereren.

Voor pech met één van de andere fietstypes, neem je contact met de depannagedienst van Fietsparadijs Limburg. Dit nummer vind je terug op elke fiets.

Zin om te genieten van de natuur?

Check hier de beschikbaarheid van onze fietsen en scootmobiels.
Reserveer hier jouw fietsen

Fietslus: toegankelijke route Fietsen door het Water

Lengte: 6,3 km

Start: knooppunt 243 (Bokrijk, Parking 1 Kasteel)

Op het menu: Op deze vlakke fietsroute verken je via autovrije fietspaden de diversiteit van het Domein Bokrijk. Onderweg wisselen bos en vijverlandschap zich af. Bij Fietsen door het Water word je getrakteerd op een unieke fietsbeleving. Verderop fiets je langs het Arboretum. Hier en daar vang je een glimp op van het Openluchtmuseum.

Knooppunten: 243 - 91 - 92 - 71 - 242 - 243

Openluchtspeeltuin en Openluchtmuseum Bokrijk

Sinds 1 mei is het Openluchtmuseum terug geopend als volwaardig museum. Je ticket online reserveren is verplicht. Het Openluchtmuseum is elke dag geopend van 10 uur tot 18 uur, gesloten op maandag uitgezonderd feestdagen en tijdens de Belgische schoolvakanties.

De gratis speeltuin is dagelijks geopend. Het aantal bezoekers in de speeltuin is beperkt. Je raadpleegt het aantal beschikbare plaatsen via de druktebarometer op de website van Bokrijk.

Vergeet zeker je mondmasker niet. Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar in binnenruimtes.

Omwille van de COVID-19 maatregelen, kunnen openingsuren wijzigen. Kijk voor je bezoek op de website www.bokrijk.be

Hier vind je de laatste informatie over Bokrijk

550 hectare groot park

Het Openluchtmuseum ligt in een 550 hectare groot park, een paradijs voor wandelaars en fietsers. Bezoek het Arboretum of verken het vijvergebied De Wijers via de uitgestippelde wandelroutes of via het fietsroutenetwerk. Het uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’, vlakbij fietsknooppunt 91 biedt een weidse blik op de vijvers en de monumenten van het museum.

De (klein)kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in de grote gratis openluchtspeeltuin. Met een kinderkleuterdorp, reuzeglijbanen, een doolhof en een natuurlijk avonturenparcours met hindernissen en watertoestellen voor de stoerdere kids. Er zijn ook aangepaste toestellen voor kinderen met een beperking. Miniauto’s en minigolf zorgen (voor een kleine bijdrage) voor extra vertier.

Fietslus Hedendaags mijnverleden

Lengte: 29,4 km
Start: knooppunt 71
Gemeenten: Genk, Hasselt en Houthalen-Helchteren
Op het menu: C-mine met mijnsite, terril en expeditie, Studio Pieter Stockmans, Fietsen door het Water, Openluchtmuseum Bokrijk, Arboretum, De Wijers, De Maten

71 - 92 - 91 - 243 - 98 - 82 - 560 - 249 - 72 - 73 - 548 - 74 - 79 - 71

Knooppunt 91

In Bokrijk nabij knooppunt 91 fiets je letterlijk door het water. Hier werd een fietspad aangelegd dat een van de vijvers van natuurgebied de Wijers doorkruist. Fietsers rijden op een pad van 3 meter breed met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water.

Het Belgische vorstenpaar en hun kinderen genoten al van fietsen door het water.

Wil jij ook Fietsen door het Water?

Bekijk dan onze fietsverhuurmogelijkheden.
Huur jouw fiets

Nieuwe fietsbeleving: Fietsen door de Heide

Fietsen door de Heide is een traject van 4 km dat de knooppunten 550 en 551 van het Limburgse fietsroutenetwerk verbindt. Deze nieuwe fietsroute, centraal gelegen in het Nationaal Park Hoge Kempen, loopt doorheen de Mechelse Heide, met 700 hectare één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen.

Het traject is volledig autovrij. Een houten fietsbrug van 294 meter lang, 3,5 meter breed en 6,5 meter hoog geeft je het unieke gevoel van een houten rollercoaster. Dit is ook de langste fietsbeleving in Limburg tot nu. De brug is gemaakt van duurzaam hout en een betonnen rooster zodat er geen water kan blijven staan. Bovenop de fietsbrug heb je een breed zicht op het Nationaal Park Hoge Kempen. In de verte grazen paarden en hebben veel diersoorten hun natuurlijke habitat. Een uitzonderlijke beleving die je zeker moet meemaken!

Op zoek naar een mooie fietsroute? Klik dan hieronder voor meer info over de combinatiefietsroute Fietsen door het Water (FDHW) en Fietsen door de Heide (FDDH). Deze lus kan je starten vanaf het afhaalpunt Bokrijk in Genk.

Foto: © Kurt Vandeweerdt / Visit Limburg

Download hier de knooppunten van de combinatiefietsroute FDHW en FDDH!